Out Loud
Ιταλία – Βέλγιο 25/09/2026
Πρώτη αναμέτρηση για τη League A του Nations League. Στο Ολύμπικο της Ρώμης, Ιταλία και Βέλγιο διασταυρώνουν τα ξίφη τους. Οι δύο ομάδες εισέρχονται σε νέα φάση και αναζητούν στέρεες βάσεις, αμφότερες με νέους τεχνικούς στο τιμόνι. Οι μεν γηπεδούχοι ψάχνουν επιτέλους κορμό, συνέπεια και σταθερότητα στις διοργανώσεις, οι δε φιλοξενούμενοι να χτίσουν κάτι καινούργιο, προσθέτοντας νιάτα στους εναπομείναντες γηρασμένους αστέρες.
PREVIEW
Το εγχειρίδιο αποτυχίας είναι χρώματος μπλε: η ομάδα με τα τέσσερα αστέρια στη φανέλα κατάφερε για τρίτη συνεχόμενη φορά (2018,2022,2026) να αποκλειστεί σε προκριματικά για το Μουντιάλ! Μόνο ένας σαδιστής θα έφτιαχνε ένα τέτοιο σενάριο: την Εθνική Ιταλίας να καταρρέει, κάθε φορά σε μπαράζ, κάθε φορά με πιο επώδυνο τρόπο! Στο τελευταίο χρονικά, θύτης ήταν η σκληροτράχηλη Βοσνία. Την ευθύνη ανέλαβε ο τότε προπονητής Τζενάρο Γκατούζο (μεταξύ μας, ποιος Γκατούζο για ολόκληρη Ιταλία;) αλλά το αποτέλεσμα παρέμεινε ίδιο και οδυνηρό.
Χρυσός αστερίσκος στην ανομβρία, η κατάκτηση του Euro 2020(2021) με επικεφαλής τον νυν εκλέκτορα Ρομπέρτο Μαντσίνι. Το τρόπαιο απεδείχθη φωτοβολίδα και οι λόγοι δεν είναι αμελητέοι: οι γερόλυκοι Μπονούτσι, Κιελίνι αλλά και άλλοι χρήσιμοι παίχτες αποχώρησαν, η Σέριε Α έχει πάρει την κατιούσα χρόνια τώρα, ενιαίο πλάνο από την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία ουδέποτε υπήρξε και από παραγωγή ταλέντων ας αλλάξουμε θέμα. Η προσπάθεια για προσέγγιση του Γκουαρντιόλα έπεσε στο κενό και ο Μαντσίνι επανήλθε σε γνωστά λημέρια.
Παρηγοριά στον άρρωστο το Nations League και δοκιμές επί δοκιμών: 34 κλήσεις, 9 νέοι παίχτες (Πεσίνα, Γκιλάρντι, Καγιόντε και λοιποί ελάχιστα γνωστοί) σε μία προσπάθεια για ανύψωση ηθικού μα πάνω απ’ όλα για δημιουργία αγωνιστικής ταυτότητας.
Aφού δεν τα κατάφερε η «χρυσή φουρνιά» του Βελγίου, δεν θα τα καταφέρει ποτέ! Το υλικό κάποτε ήταν εξαιρετικό -προεξάρχοντος του Εντέν Αζάρ-, πλέον απαρτίζεται από ποιοτικούς παίχτες στη δύση της καριέρας τους (Ντε Μπρούινε, Λουκάκου) και νέους όχι και τόσο πολλά υποσχόμενους. Το ταβάνι του Βελγίου ήταν η τρίτη θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018, στα Euro όμως θα μπορούσε πολύ καλύτερα, ιδίως απέναντι σε αντιπάλους του βεληνεκούς της…Ουαλίας (2016). Γενικότερα, οι προπονητές ποτέ δεν έδωσαν τσαγανό και σκληράδα (πού να βρεθούν αυτά με Ρομπέρτο Μαρτίνεθ) και το ομοσπονδιακό συγκρότημα όποτε το ματς ήταν κρίσιμο, έδειξε παντελή έλλειψη ψυχικών αποθεμάτων.
Στο καλοκαιρινό Μουντιάλ τα πήγε αξιοπρεπώς μέχρι να πετύχει μπροστά της το ισπανικό τείχος και φυσιολογικά να αποκλειστεί. Τον Ρούντι Γκαρσία διαδέχτηκε ο επί δύο χρόνια(!) ανενεργός Μαρκ Φαν Μπόμελ: ο Ολλανδός έκανε δουλίτσα στην Άντβερπ αλλά είναι η πρώτη φορά που αναλαμβάνει εθνική ομάδα και ακούγονται πολλά για το δύστροπο χαρακτήρα του.
Στα τελευταία νέα, ο Τιμπό Κουρτουά ζήτησε να απέχει προκειμένου να αποφορτιστεί, ενώ ο Ζερεμί Ντοκού είναι τραυματίας.
ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
Ελαφρύς φαβοριτισμός των Ατζούρι στα Nations League Προγνωστικά αλλά με τόσες δοκιμές, δύσκολο να βρεις προς τα πού θα γείρει η πλάστιγγα. Τίποτα σημαντικό δεν διακυβεύεται, δεν υπάρχει λόγος για βαθμοθηρία, η ιταλική άμυνα έχει πάψει από καιρό να είναι συμπαγής και ο Κουρτουά θα είναι απών. Δεδομένων των ανωτέρω, αγοράζουμε δίχως τύψεις το goal/goal σε απόδοση 1,67 στη SuperBet.
Η2Η ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ
-Οι δύο ομάδες έχουν ξανασυναντηθεί για τον θεσμό του Nations League το 2021 και το 2024: απολογισμός τρεις νίκες των Ιταλών και μία ισοπαλία.
-Από τους έξι αγώνες που έδωσε το Βέλγιο στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026, στους πέντε σημειώθηκαν τουλάχιστον 2 γκολ.
– Στα τελευταία δέκα παιχνίδια ανεξαρτήτως διοργάνωσης, η Ιταλία μετρά 6 no goal.

