Να Δει Κανείς ή να μη Δει

Να δει κανείς ή να μη δει: Once Brothers

Δεν μπορεί κανείς να ξεκινάει μια στήλη που ασχολείται με τα αθλητικά ντοκιμαντέρ και να μην έχει ως πρώτο αντικείμενο μελέτης και ανάλυσης το θρυλικό Once Brothers.

Θα μπορούσαμε να γράψουμε χιλιάδες λέξεις για να μιλήσουμε για αυτά τα πολύ συγκινητικά 80 λεπτά. Τα οποία βλέπουμε και ξαναβλέπουμε, όχι μόνο ως μπασκετάνθρωποι αλλά κι ως φίλαθλοι, Έλληνες, Βαλκάνιοι και φυσικά λάτρεις της καλής έρευνας και αναδρομής στα χρόνια που ο αθλητισμός δεν ήταν πρωτίστως μάρκετινγκ. Ας πιάσουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Υπόθεση / Αφήγηση

Το Once Brothers είναι ένα από τα πρώτα ντοκιμαντέρ της επικότερης ίσως σειράς εκπομπών του είδους, δηλαδή του 30 for 30 του ESPN. Είναι η αφήγηση της – αρχικά – μεγάλης φιλίας και μετέπειτα μεγάλης κόντρας του Βλάντε Ντίβατς και του Ντράζεν πέτροβιτς. Με φόντο τα σκοτεινά χρόνια του Γιουγκοσλαβικού εμφυλίου, της μεγαλύτερης πολεμικής σύρραξης των τελευταίων 50 ετών στην Ευρώπη.

Ξεκινά με μία αναδρομή στα πρώτα τους βήματα στις ομάδες που τους ανέδειξαν. Ερευνώντας τις δύσκολες συνθήκες στην πρώην ενωμένη Γιουγκοσλαβία, τις μεγάλες μεταγραφές στο NBA, τις δυσκολίες προσαρμογής που αντιμετώπισαν και τη σταδιακή τους άνοδο στο πρωτάθλημα των μεγάλων αστέρων.

Και μετά έρχεται η καταιγίδα του εμφυλίου, οι διαμάχες εντός της Εθνικής Γιουγκοσλαβίας, ο ακραίος φανατισμός, τα εγκλήματα στη χώρα τους και ο αναπόφευκτος τσακωμός των δύο σταρ. Ο οποίος δημιούργησε μια έχθρα άνευ προηγουμένου και απεξένωσε για πάντα τους άλλοτε αγαπημένους φίλους.

Εδώ είναι το κομμάτι που η αφήγηση γίνεται ίσως μονόπλευρη. Και το μόνο σημείο στο οποίο ίσως χωλαίνει το ντοκιμαντέρ. Το γεγονός όμως πως ο Ντίβατς ταξίδεψε στην Κροατία, συνάντησε τον αδερφό του Ντράζεν και τη μητέρα του και ενσωμάτωσε μαρτυρίες και απόψεις Κροατών παικτών, χρυσώνει κάπως το χάπι.

Οι σκηνές από την κηδεία του Πέτροβις και οι αφηγήσεις των συμπαικτών του από εκείνεις τις μαύρες ημέρες για το μπάσκετ κόβουν πραγματικά την ανάσα. Αρκετά γνώριμα πρόσωπα κάνουν την ενότητα αυτή του Once Brothers σχεδόν συνταρακτική, ειδικά για τους Έλληνες φιλάθλους εκείνης της εποχής που θυμούνται τον κρίσιμο ρόλο των Γιουγκοσλάβων στο Ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Συντελεστές

Σε αυτό το σημείο οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε πως ο Βλάντε Ντίβατς κρύβεται πίσω από την παραγωγή της εκπομπής. Κάτι που σημαίνει πως κάποιοι σίγουρα θα τον κατηγορήσουν πως προσεγγίζει τα γεγονότα και τις καταστάσεις λίγο μονόμπαντα. Παρόλα αυτά, προσπαθεί να βάλει στο μιξ και αρκετούς Κροάτες. Λόγω της λεπτότητας του θέματος που εξετάζει, μάλλον δεν κατάφερε να πείσει όσους ήθελε να εμφανιστούν. Παρόλα αυτά, υπάρχουν αρκετές μαρτυρίες και συζητήσεις με Κροάτες, έστω και αν αυτό δε γίνεται πάντα σε τέλειο κλίμα. Ενδεικτικο της τρομερής έχθρας των 90ς, μιας και το ντοκιμαντέρ γυρίστηκε 15 και πλέον χρόνια μετά το τέλος του εμφυλίου στη γειτονική μας χώρα.

Σκηνοθεσία

Ενώ από σκηνοθετικής μεριάς το Once Brothers δεν είναι σίγουρα ταινία του Hollywood, με κάποιο μαγικό τρόπο μας καθηλώνει. Ίσως επειδή έχει μια ωραία συνέχεια και και αρτιότητα στα πλάνα του. Αλλά και στο μιξ αφήγησης και συνεντεύξεων. Όπως και να έχει, η μία και 20 λεπτά που διαρκεί περνάει πάντα πολύ γρήγορα. Όσες φορές και αν το έχουμε δει.

Συμπέρασμα

Δυστυχώς το Once Brothers δύσκολα θα ιντριγκάρει και θα ελκύσει τους σημερινούς 20άρηδες και 30άρηδες. Γιαυτούς το όνομα Drazen Petrovic είναι γνωστό μόνο από τις retro φανέλες των Nets με το νούμερο 3 που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Το ντοκιμαντέρ απευθύνεται κυρίως σε όσους είναι πάνω από 40, καθώς αυτοί θυμούνται κατά κύριο λόγο τα καμώματα των δύο παικτών στο παρκέ. Και ειδικά του Μότσαρτ του Ευρωπαϊκού μπάσκετ. Είτε με τη φανέλα της Γιουγκοπλάστικα, είτε με τη φανέλα των Νετς, είτε της Εθνικής Γιουγκοσλαβίας, είτε της Εθνικής Κροατίας.

Όσοι όμως θυμούνται τις ταραγμένες μέρες του Γιουγκοσλαβικού εμφυλίου, και το τι σήμαινε αυτός για τη ζωή στην περιοχή μας, συμπεριλαμβανομένων και των σπορ, θα νιώσουν μια ανατριχίλα. Μπορεί η αφήγηση να είναι από τη μεριά του Σέρβου σταρ, καταφέρνει όμως να μας προσεγγίσει με έναν ιδιαίτερο τρόπο και συχνά – πυκνά να μας συγκινήσει υπέρ του δέοντος.

Τα στιγμιότυπα από αγώνες των δύο τους είναι προσεκτικά επιλεγμένα, τα ερασιτεχνικά πλάνα από τον πρώτο τους καιρό στην Αμερική επίσης. Είναι κάποιες στιγμές που το Once Brothers κάνει αναπόφευκτα τα μάτια μας να βουρκώνουν. Και είμαστε σίγουροι πως θα κάνει το ίδιο και στα δικά σας. Ειδικά αν ανήκετε σε εκείνους που το καλοκαίρι του χαμού του Ντράζεν προσμένατε την επιστροφή του στην Ευρώπη, με τη συμφωνία του με τον Παναθηναϊκό να έχει προκαλέσει το μεγαλύτερο μπασκετικό σεισμό της εποχής.

Να δείτε ή να μη δείτε το Once Brothers; Αν αγαπάτε το μπάσκετ, κάντε τη χάρη στον εαυτό σας και δείτε το. Αν έχετε συνδρομή σε κάποια πλατφόρμα με περιεχόμενο του ESPN θα το βρείτε εύκολα. Αλλιώς αναζητήστε το με οποιονδήποτε τρόπο μπορέσετε. Μας ευχαριστείτε μετα…

Η Βαθμολογία μας (9.625/10)

Θεματολογία 
Σενάριο
Συντελεστές
Σκηνοθεσία
Σύνολο

 

 

Photo of Να Δει Κανεις ή Να μην Δει

Να Δει Κανεις ή Να μην Δει

Back to top button