Για κάποιο λόγο δεν πατούσαμε το κουμπί του Play στο τηλεκοντρόλ, για μήνες αφού το Mr. McMahon έκανε την εμφάνισή του στην αρχική οθόνη του Netflix. Κι αν δεν ήταν οι παροτρύνσεις συνομήλικου φίλου που μοιράζεται παρόμοια γούστα στα αθλητικά ντοκιμαντέρ, ίσως να μην το είχαμε κάνει ποτέ.
Τελικά είχε δίκιο ο Billy. To Mr. McMahon άξιζε κάθε λεπτό του και τα 6 επεισόδια (από 45 περίπου λεπτά έκαστο) μας άφησαν να αναζητούμε κι άλλο. Για τους σημερινούς σαραντάρηδες , που μεγάλωσαν περιμένοντας τον Αϊ Βασίλη να αφήσει ένα κουκλάκι του Hulk Hogan ή του Ultimate Warrior κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο, το ντοκιμαντέρ του Netflix είναι το απόλυτο νοσταλγικό ταξίδι στη χρυσή εποχή του WWF.
Σενάριο / Υπόθεση
Όσοι ζήσαμε τη Χρυσή Εποχή του WWF, εκεί στα late 80s και early 90s, μάλλον ήμασταν πολύ μικροί για να καταλάβουμε το παρασκήνιο της διοργάνωσης, τη δομή του οργανισμού που δημιούργησε το θεσμό και φυσικά τους πραγματικούς πρωταγωνιστές. Ήταν άλλωστε και η εποχή που δεν υπήρχε ίντερνετ και φυσικά social media, με αποτέλεσμα η πληροφορία που έφτανε στην Ελλάδα από την άλλη μεριά του Ατλαντικού να μην είναι γρήγορη και επαρκής.
Κάπως έτσι δεν καταλάβαμε ποτέ πως τα νήματα του WWF τα κινεί ο κος Vincent McMahon. Ο larger-than-life ιδιοκτήτης της εταιρίας που δημιούργησε τη WWF. Μια προσωπικότητα που ακροβατεί μεταξύ καλού και κακού, δαιμόνιου επιχειρηματία και πάτρωνα των παλαιστών και φυσικά με ένα κάρο δικαστικές υποθέσεις να τον ακολουθούν ως και τώρα, στα 80 του χρόνια.
Τα έξι επεισόδια είναι πραγματικά λίγα για να πιάσουν και να αναλύσουν επαρκώς όλα τα θέματα. Τα δύσκολα παιδικά χρόνια (φυσικά….), τη δημιουργία του WWF, την ανακάλυψη αστέρων όπως ο Hulk Hogan και ο The Rock, τη μεγάλη διαμάχη με τη λίγκα του TNT, την προσωρινή πτώση και ανάκαμψη στα 90s και φυσικά τα ταραγμένα χρόνια μετά το 2010, τα σκάνδαλα κλπ.
Δεν θα πούμε περισσότερα γιατί είναι κρίμα να τα λέμε και να μην το δείτε. Δεν θα ήταν υπερβολή όμως αν πούμε πως ένας χρόνος της ζωής του Vincent McMahon είναι μια ολόκληρη ζωή ενός κανονικού ανθρώπου.
Συντελεστές
Όταν σκέφτεστε WWF το μυαλό σας θα πάει στους παλαιστές του και ειδικά στα μεγάλα ονόματα. Hulk Hogan, Ultimate Warrior, Undertaker, The Rock και άλλους δεκάδες μαχητές των ρινγκ. Ε, όλοι αυτοί εμφανίζονται. Μαζί με αστέρες της τηλεόρασης, παραγωγούς, σχολιαστές, μέλη της οικογένειας κλπ. Νομίζουμε πως κανείς από όσους μνημονεύονται στο χώρο ή αναμειγνύεται με τον κόσμο του wrestling δε λείπει από την αφήγηση του Mr. McMahon.
Είναι αυτό σημάδι σεβασμού προς τον ιδιοκτήτη της εταιρίας; Ίσως! Είναι μια προσπάθεια μνήμης και νοσταλγίας από τους συντελεστές για τις κομβικές δεκαετίες του 80 και του 90; Προφανώς και αυτό. Γενικά, τα cameos είναι συνεχή και έχουν γίνει με την κατάλληλη σειρά και ρυθμό για να βοηθήσουν την αφήγηση.
Σκηνοθεσία
Και εδώ άριστα θα βάλουμε. Γιατί, ένα τόσο περίπλοκο θέμα και ένας τόσο πολυδιάστατος χαρακτήρας, ο οποίος μάλιστα πλησιάζει πλέον τα 80 χρόνια ζωής, έχουν πολλά να πουν. Και συχνά οι σκηνοθέτες χάνονται.
Το Mr. McMahon δεν κουράζει. Ο μεγάλος κίνδυνος σε τέτοια βιογραφικού τύπου ντοκιμαντέρ είναι φυσικά τα αλλεπάλληλα flashbacks που μπορεί να μπερδέψουν τον τηλεθεατή. Εδώ όμως οι σκηνοθέτες και το team του αθλητικού ντοκιμαντέρ έχουν καταφέρει να αποφύγουν τη συγκεκριμένη παγίδα. Η ροή είναι σχεδόν αψεγάδιαστη και δε νιώσαμε να μας κουράζει σε κανένα σημείο της αφήγησης.
Φυσικά, πιστεύουμε ότι κάποια θέματα έχουν αναλυθεί λιγότερο από άλλα. Αλλά αυτό είναι λογικό. Καθώς ο χαρακτήρας του Κου Μακ Μάχον είναι τόσο σύνθετος και έχει μπλέξει σε τόσες ιστορίες που δεν θα μπορούσαμε καν να σκεφτούμε πόσα επεισόδια θα έπρεπε να γυριστούν για να καλύψουν όλα τα θέματα στην εντέλεια.
Να Δείτε ή να Μη Δείτε το Mr. McMahon;
Κατά τη γνώμη μας ένα μεγάλο ΦΥΣΙΚΑ! Προσοχή όμως…ίσως κάποιες ηλικίες να βρουν τόσο τον κεντρικό χαρακτήρα όσο και το γενικότερο θέμα του WWF παρωχημένο και όχι πολιτικά ορθό. Γιατί, ας μην ξεχνάμε πως οι περισσότερες καταστάσεις που αναφέρονται στο ντοκιμαντέρ είναι από μια άλλη δεκαετία. Που πράγματα αδιανόητα σήμερα (π.χ. σεξισμός και ρατσισμός) ξεσήκωναν τα πλήθη σε ολόκληρα στάδια. Οι σημερινοί 35άρηδες και άνω θα το απολαύσουν σίγουρα. Οι νεότεροι όμως μπορεί να σοκαριστούν από αυτό που θα δουν ότι συνέβαινε κάποτε σε αθλητικούς χώρους και τηλεόραση. Όπως και να χει, πρόκειται για μια εξαιρετική παραγωγή, που ρίχνει φως σε ένα χώρο που ως τώρα καμία κάμερα δεν είχε εισχωρήσει σε τέτοιο βάθος. Τελειώνοντας το show, μετά από αρκετές ώρες overdose στον Κο McMahon και στον υπερβατικό κόσμο που έχει χτίσει, έχουμε μια θετική εικόνα γιαυτόν. Σαν επιχειρηματία κυρίως βέβαια. Γιατί ως άνθρωπος είναι τόσο too much που δυσκολευόμαστε να σχηματίσουμε ξεκάθαρη εικόνα μέσα μας. Προτείνουμε ανεπιφύλακτα να δείτε όλα τα επεισόδια για να μπείτε και σεις στον κόσμο των ψευδαισθήσεων που έχει χτίσει.
Η βαθμολογία μας (9.75/10)
Προσφορές* Ημέρας
* Ισχύουν Όροι και Προϋποθέσεις